Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Nyheter

Pirjo Paldanius kikar mellan grangrenarna.

25.03.2025

Den egna skogen blev en viktig plats

Pirjo Paldanius köpte skog av sin pappa och lärde sig sköta den. Hon har också skyddat skogen och restaurerat myren på sina marker. Paldanius vill ta hand om skogsnaturen så att skogarna hålls friska även under de kommande åren.

Läs mer
Under ellinjen finns viltsnår, berg och enar.

11.03.2025

Det lönar sig att utnyttja marken under elledningarna

Markägare kan använda marken under ellinjerna på många sätt när man först kontrollerar saken med elnätbolaget och kommer ihåg säkerhetsanvisningarna. På linjen kan man till exempel odla låga bärbuskar, låta får beta eller anlägga en terrängcykelled.

Läs mer
Viljami Kurth bland bestånd med tallplantor på vintern.

25.02.2025

Skogsvården inspirerar år efter år

När snön smälter och mössöron spricker fram på björken kan man inte hålla Viljami Kurth borta från skogen. Kurth, som kommer från Pello, utför varje sommar många timmar skogsvårdsarbete. Han har också ansökt om stöd för skogsbruk för arbetet.

Läs mer
Virkestrav vid skogsvägen vintertid

11.02.2025

Vägavgifterna är en del av kostnaderna för skogsbruket

De medel som man behöver för väghållning av en enskild väg samlar man in av vägdelägarna. Skogsägarnas vägavgifter påverkas bland annat av skogens areal och vägens användningssträcka.

Läs mer
 Mikko Tikkinen tittar på granplantor i ett växthus.

28.01.2025

Skogsträdsförädling ger livskraft och kvalitet i framtidens skogar

Det behövs mer tillväxt i skogarna. Användningen av förädlade frön och plantor är det effektivaste enskilda sättet att öka den och även andra goda egenskaper. Plantor och frön har förädlats i Finland sedan 1950-talet och resultaten syns redan i skogarna.

Läs mer
En man och två barn tittar på träd.

14.01.2025

Hur överlåter jag skogsegendom till nästa generation? – 7 frågor

Det lönar sig att börja fundera på skogsfastighetens generationsväxling i god tid. Hur kan man överlåta skog till en yngre generation och vilka olika alternativ finns det? Esa Lappalainen, expert på skogsägande vid Skogscentralen, svarar på vanliga frågor.

Läs mer
Henrik Nyman, Anja Mattson, Annika Mattson och Madeleine Nyman på julgransodlingen.

17.12.2024

Släkten började odla julgranar för att behålla gården

Kurk gård finns i Kyrkslätt i Västra Nyland. En stor del av släkten bor ändå utomlands och gårdens framtid var oviss. Då kläckte de unga kusinerna idén – vi börjar odla julgranar så vi kan behålla gården i släktens ägo. Så skapades familjeföretaget med målet att odla julgranar av hög kvalitet, nära konsumenten och på ett hållbart sätt.

Läs mer
Jari Järvenpää lutar sig mot en torraka och tittar på våtmarken.

26.11.2024

Våtmarken förändrade landskapet i ett huj

Markägaren Jari Järvenpää från Haapajärvi hade bekymmer den tvinande tallmossen tills han fick en idé. Det blev en våtmark som rengör vatten och som lämpar sig som häckningsplats för många sjöfåglar på skiftet invid den skyddade myren.

Läs mer
Hetta Torpo lutar sig mot en gammal talls tjocka gren på sin gård.

12.11.2024

Skogsägarens kunskaper ökar i takt med att skogen växer

Hetta Torpo har ägt skog via en skogssammanslutning i cirka fyrtio år. Torpo bekantade sig med skogsvård efter att ha flyttat till en skogsfastighet och lärde sig också att själv utföra röjningsarbeten. Skogsägandet i form av en sammanslutning har gått bra och numera kan Torpo inte föreställa sig att bo någon annanstans än omgiven av skog och natur.

Läs mer
En talltita på en grankvist

29.10.2024

Skogsmesarna vittnar om den biologiska mångfaldens tillstånd

Skogsmesarna visar den finländska skogsnaturens tillstånd. De är nyckelarter vars riklighet också vittnar om andra arters framgång. Även skogsägaren kan förbättra skogsmesarnas levnadsförhållanden i sina skogar.

Läs mer
Björkskog på hösten bredvid en skogsbilväg.

15.10.2024

Fem skäl att odla vårtbjörk

Björk kan odlas i stor utsträckning på bördiga ståndorter. Plantproduktionen och odlingen av vårtbjörk har utvecklats. Vårtbjörk föreslås oftare än tidigare som ett alternativ till barrträd när skogen förnyas.

Läs mer
Träd som fällts och kapats av fallvindar i skogen.

01.10.2024

Förbered dig på vindskador och stormar – 3 tips

Risken för vindskador i skogarna kan minskas genom att utföra skogsvården i rätt tid. Vid stormar faller träd dock nästan utan undantag.

Läs mer
Blogg

Vi frågar

Har du efter vintern sett skador i din skog?
Ja Nej

Resultatet på förra månadens fråga

Har du funderat på att skydda din skog?

Ja (80%)
Nej (20%)

Röster sammanlagt 5 st

Skogscentralen på Facebook

Se mer på Facebook