Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Specialskogsbruk kan ge ökad lönsamhet

Skogsbruksföretagarna Jarmo och Tuulikki Sirola i Sastamala har gjort förädlingen och marknadsföringen av produkter från den egna skogen till en lönsam affärsverksamhet som omsätter mera pengar än deras vanliga skogsbruk. Men de understryker att specialskogsbruk kräver att man verkligen är intresserad och satsar ordentligt.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Jarmo och Tuulikki Sirola fotograferade snett uppifrån när de går i sin julgransodling på vintern.

Jarmo och Tuulikki Sirola har varit skogsbruksföretagare i över 30 år. Under åtens lopp har de gjort specialskogsbruket till en lönsam verksamhet.

21.02.2023

text och bild: Arto Takalampi

Jarmo och Tuulikki Sirola förevisar sitt specialskogsbruk på skogsfastigheten Tree Farm, där de tar till vara eftertraktade skogsprodukter.

I ett område har de samlat barrkvistar till försäljning, i ett annat gjorde de 80 000 plogpinnar och på ett tredje område får de material till en gärdsgård. På ett ställe har de tagit näver till export, en annan bit björkskog har stamkvistats för att man ska få högklassiga stockar, och så har de en ekskog som de själva drivit upp från ekollon. Det finns dessutom efterfrågan på rotstubbar, hantverksbark, stockfacklor och mycket annat.

Längre bort står två lador fyllda med specialsortiment av de vanligaste trädslagen, sågade för olika ändamål. Kronan på verket är den vidsträckta odlingen som breder ut sig framför oss med hundratals julgranar av olika ålder och storlek. Mellan granarna går ett tätt vägnät som gör det lättare att ta sig fram och sköta transporten. Där finns flera små dammar som prydnad och för att dränera området, och en aktivitetsskog med grillplatser och olika byggnationer.

Julgransodling fotograferad från luften. Där syns granar av olika storlekar, dräneringsdammar och transportvägar. Det är snö på marken.På julgransodlingen pågår en ständig cirkulation. När en omgång granar blir ungefär tio år och tillräckligt stora att sälja bereder man marken efter dem för nya plantor. 

Julgranshandeln är nummer ett

Tuulikki och Jarmo Sirola har haft skogsbruksföretaget som huvudsyssla sedan början av 1990-talet, då de båda lämnade sina löntagarjobb för att koncentrera sig på skogen. De hade en bra grund i och med att Jarmo Sirola är utbildad skogsbruksingenjör och tidigare hade arbetat som bland annat skogsbruksrådgivare.

– Många var förvånade över vårt beslut. Det var ju ett stort steg att lämna en trygg anställning och bli företagare. Vi tänkte att om det här inte skulle bära sig så får vi säkert jobb i alla fall, säger Jarmo Sirola.

– Vi litade ändå på att när man är frisk, intresserad och tror på det man gör, så klarar man sig, fyller Tuulikki Sirola i.

Företagartillvaron blev möjlig när de i början av 1980-talet köpte en skogsfastighet på 40 hektar. Skogsproduktverksamheten började som ett försök med julgransodling i mitten av 1980-talet, då de började sälja grantoppar från avverkningar.

– Det blev ingen succé, och vi började ta reda på mer om julgransodling. Några år senare planterade vi de första plantorna, började vårda träden och blev också intresserade av andra inkomstmöjligheter som finns i skogen, säger Jarmo Sirola.

– I dag är julgransodlingen vår främsta produkt och ekonomiskt viktigaste inkomstkälla i vårt specialskogsbruk.

Julgransodlingen är också den del av verksamheten som kräver mest arbete. Granarna blir inte jämnt och vackert avsmalnande av sig själva. Först måste man trygga den vanliga skogsplantans start genom att röja bort gräs och sly. Efter det klipper man granen flera gånger för att forma den.

Tuulikki Sirola betonar att man lär sig arbetet efter hand.

– Vi har båda våra egna områden att klippa. Man lär sig mycket av att nästa gång se hur den senaste klippningen har inverkat på granen.

Det är kunderna som lärt Jarmo att såga specialträden och specialsortimenten. Av dem har han fått veta vilket slags sågvaror som går åt och vad det lönar sig att producera. Fasta köpare har man inte, utan till exempel snickare skaffar material enligt sina beställningar.

– Den största användargruppen är de som snickrar som tidsfördriv.

Han är också själv hobbysnickare. I hemmet har de använt mycket specialträ i möbler och strukturer. Till exempel matbordet är av sälg, och i taket finns hela sju olika trädslag.

Jarmo Sirola står mellan två brädstaplar i en lagerbyggnad.När det gäller sågning av specialträd och specialsortiment har Jarmo Sirola lärt sig mycket av kunderna, till exempel vilka varor som har god åtgång.
 

Blev lönsamt

När användningen av specialträd och andra produkter ökat har paret Sirola satsat på att köpa mer skog och har i dag 150 hektar. Specialskogsbruk idkar de bara på 20 hektar. På största delen bedriver de vanligt skogsbruk.

– Trots att arealen för specialskogsbruk är liten i jämförelse så är det bättre än vanligt skogsbruk när det gäller omsättning och lönsamhet.

Också i den vanliga ekonomiskogen koncentrerar de sig på att förbättra kvalitén, och de samlar olika produkter även där. Jarmo Sirola berättar att han ser på varje träd med en tanke på vad man skulle kunna få ut av det.

– Möjligheterna att ta vara på skogens produkter är oändliga, bara det skulle finnas någon som gör det.

Som ett exempel nämner han näver, som är internationellt eftertraktat speciellt inom konst och traditionella hantverk. Näver har levererats till Storbritannien och Japan.

Jarmo Sirola betonar att skogen inte bara är en arbetsplats, utan de trivs där tillsammans också på fritiden med sina hobbyer.

– Det här sortens arbete är inget man kan tvinga sig till, utan man behöver ett äkta intresse eftersom det tar flera år innan man får njuta frukterna av sitt arbete. Man måste också klara av kontinuerligt kroppsarbete utomhus, säger han.

Tuulikki Sirola berättar att hon uppmuntrat andra som är intresserade av branschen att modigt prova på.

– Man måste vara modig och våga men alltid ha förnuftet med sig. Man bör inte göra överdimensionerat stora anskaffningar, åtminstone inte om det sker med lån, utan utveckla och diversifiera verksamheten lite i taget.

– Många bäckar små gör en stor å, också i det här fallet, säger hon. 

Jarmo och Tuulikki Sirola. i bakgrunden syns granar i julgransodlingen.

Jarmo och Tuulikki Sirola betonar att man måste vara hängiven och genuint intresserad av specialskogsbruk för att hålla på med det. Arbetet är fysiskt och utomhus.

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat artikeln.

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.