Användning av skogar
06.08.2024
Den beståndsvårdande fasen av masurbjörkbestånd kräver tålamod
Slutresultatet av odlingen av masurbjörk kan vara antingen värdefullt och vackert faner eller ett masurfrö av dålig kvalitet som inte bildar masur utan får bli till ved. Esko Tiitola från Pälkäne är en erfaren odlare av masurbjörk.
Läs mer30.04.2024
Granskotten är försommarens delikatess – 3 tips för plockarna
I slutet av våren ljusnar de mörka granskogarna upp en stund då skotten dyker upp i grenarnas spetsar. Granskotten är skogsgranens unga och mjuka årsskott och har blivit mycket populära tack vare de vitaminer och antioxidanter som de innehåller. Skotten kan användas för matlagning och som medicin och de är lätta att lagra genom att frysa ner dem hemma.
Läs mer20.02.2024
Skicket på enskilda vägar är värt att satsa på
Över 4 000 långtradarlass kör året runt ut virke längs enskilda vägar till träförädlingsfabrikerna. På enskilda vägar rör sig varje år också en betydande mängd arbets- och fritidstrafik. I vilket skick är de enskilda vägarna? Svar på den här frågan fås av yrkeschaufförer, dem som underhåller vägar och härefter också från Skogscentralens omfattande kartläggning av skicket på enskilda vägar.
Läs mer19.09.2023
Varför är det en bra idé för skogsägare att ta tillvara energived? 7 frågor
Efterfrågan på energived har ökat rejält. Men i vilka skogar får man energived och hur mycket används i energisektorn? Kyösti Turkia är expert på bioenergi och bioekonomi vid Finalnds skogscentral. Nu svarar han på sju vanliga frågor om energived.
Läs mer22.08.2023
Gårdsplan med skogsvegetation ger mångsidigare mikroflora hos barn
I en undersökning som färdigställdes för några år sedan lade man till ytor av skogsmatta och rullgräs samt odlingslådor på gårdsplaner vid daghem i stadsmiljö. Hos barnen märktes en snabb förändring: grön beröring fem gånger i veckan berikade den mikroflora som skyddar mot immunförmedlade sjukdomar redan på en månad.
Läs mer25.07.2023
Känner du de här fyra vildörterna?
Många vilda örter smakar bäst på försommaren innan de blommar, men än är det inte för sent att ge sig ut och plocka. Säsongen varierar från tidig vår till sensommaren eller hösten beroende på ört, vilken del av örten man är ute efter och vad man tänker göra med den.
Läs mer27.06.2023
Nu vill många samla kåda
Kåda är naturens eget mirakelmedel, och den kan plockas eller tappas från träd och tas till vara. Om du vill sälja kåda bör du börja med att hitta en köpare och komma överens om kvalitetskrav och mängder.
Läs mer13.06.2023
Trä passar bra som byggmaterial på lantgårdar
Trä är ett utmärkt alternativ som byggmaterial bland annat tack vare sin mångsidighet, formbarhet och återanvändningsbarhet. Det är en förnybar resurs som binder kol för en lång tid. Trä passar också bra i lantbruksbyggnader och används för att bygga stall och förråd.
Läs mer16.05.2023
Många steg från energived till värme
Värmen som strömmar ur elementen under vinterns köldknäppar är slutprodukten i en lång kedja, som börjar med energiveden i skogsägarens stämplingspost. Mellan skogen och värmeelementet ryms många arbetsmoment med olika aktörer och noga planerad logistik.
Läs mer21.03.2023
Kom ihåg de här tipsen när du skaffar och lagrar ved
Om du själv gör klabbar av långved eller behöver köpa färdig ved är det bra att vara ute i god tid på våren. Kom även ihåg tipsen för att torka och lagra ved.
Läs mer21.02.2023
Specialskogsbruk kan ge ökad lönsamhet
Skogsbruksföretagarna Jarmo och Tuulikki Sirola i Sastamala har gjort förädlingen och marknadsföringen av produkter från den egna skogen till en lönsam affärsverksamhet som omsätter mera pengar än deras vanliga skogsbruk. Men de understryker att specialskogsbruk kräver att man verkligen är intresserad och satsar ordentligt.
Läs mer10.01.2023
Hanna Parviainen fann sitt kall i skogsbranschen
I skogsbranschen finns det gott om mångsidiga jobb, även när den genomgår förändringar. Skogsdatachefen Hanna Parviainen på Skogscentralen blev intresserad av branschen redan när hon gick i gymnasiet, och på den vägen är hon. Det bästa i jobbet är människorna, problemlösning och att lära sig nytt.
Läs merBlogg
Vi frågar
Resultatet på förra månadens fråga
Finns det flera trädslag i din skog?
Röster sammanlagt 3 st