Trä är mer hygieniskt än många andra ytor
Visste du att obehandlat trä dödar bakterier? Forskaren Tiina Vainio-Kaila har undersökt träets antibakteriella egenskaper för sin doktorsavhandling.
Trä är ett material som många finländare gillar. Bild: Pixabay
19.04.2022
Text: Outi Suoranta
Träytor täcks ofta av ett lager målfärg, lack eller något annat skyddsmedel för att hålla bättre eller för att man tänker att det ger ytan liv. Till skillnad från vad man kanske kunde tro så är en obehandlad träyta mer hygienisk än många andra ytor. Bakterier dör snabbare på obehandlat trä. Det berättar doktorn i teknik Tiina Vainio-Kaila, som arbetar som forskare vid Teknologiska forskningscentralen VTT. I sin doktorsavhandling undersökte Vainio-Kaila träets antibakteriella egenskaper.
– På en antibakteriell yta upphör bakteriernas livs- och förökningsförmåga snabbare än på till exempel en glasyta. De flesta plastytorna har inte heller några antibakteriella egenskaper.
Vainio-Kaila konstaterar att trä behandlas mycket och att det då och då är på sin plats. Men när träet behandlas med något skyddsämne är det inte längre antibakteriellt på samma sätt.
– Man kan inte säga att trä alltid borde lämnas obehandlat, men ibland skulle man kunna göra så. Åtminstone träytor som inte tvättas varje dag men som man vidrör ibland kunde gärna få vara obehandlade.
Få byggnader har stora träytor som inte ytbehandlats.
Många träytor behandlas
Finländarna gillar trä. Ändå är det ganska ovanligt med stora obehandlade träytor, enligt Vainio-Kaila. Hon vill utmana formgivare och arkitekter att fundera på hur de kan utnyttja den här informationen.
– Det skulle vara mycket intressant att besöka till exempel ett daghem av stock för att undersöka hur eventuella antibakteriella egenskaper syns till exempel i väggytorna, som många gånger lämnas obehandlade och som barnen går och rör vid, säger Vainio-Kaila.
Mer än träytor har man utnyttjat de antibakteriella egenskaperna i lignin och extraktivämnen som spjälkats ur träprodukter. Delvis är man också rädd för att använda obehandlat trä, och Vainio-Kaila tror inte att användningen kommer att öka i någon nämnvärd utsträckning till exempel på sjukhusen.
–Trä sitter inte i formatet där rengöringen spelar en viktig roll. Träets antibakteriella egenskap betyder inte heller att man borde byta ut alla ytor till obehandlat trä. Men det skulle vara bra att inse att trä kan användas i vardagen och att beakta den här ännu rätt så okända egenskapen.
Kom in på träförädlingsteknik
Tiina Vainio-Kaila ville egentligen bli barnläkare men sökte för säkerhets skull också in till Tekniska högskolan. Hon valde ett studieprogram som det skulle vara lätt att komma in på om hon inte kom inte fick studieplats på medicinska fakulteten. Det blev träförädlingsteknik, och på den vägen är hon. Läkare blev hon inte.
– Men jag har ändå fått brottas med sjukhusbakterier, för just de har stor betydelse inom vården, säger Vainio-Kaila.
Tiina Vainio-Kaila ser stora möjligheter inom träförädlingen. På fritiden åker hon skidor och rör sig ute i skogen.
Forskning om träets antibakteriella egenskaper
I sin doktorandforskning undersökte Tiina Vainio-Kaila hur trä och dess komponenter påverkar bakterier.
Hur och var forskade man i träets antibakteriella egenskaper?
- Man skaffade träprover från sågverk, och extraherade också extraktivämnen från träprover för att undersöka dem separat. Proverna var främst gran och tall.
- I laboratorieförhållanden spred man olika bakteriestammar på träytorna och undersökte hur de eventuellt överlevde och förökade sig.
- Som jämförelseobjekt användes glas.
- Bakteriestammarna var från Institutet för hälsa och välfärd THL:s samling och från kommersiella aktörer.
Vad undersöktes?
- Escheria coli: orsakar diarré
- Listeria: tarmbakterie
- Salmonella: tarmbakterie
- Sjukhusbakterierna MRSA och VRE: antibiotikaresistenta och allvarliga infektioner
- Steptococcus pneumoniae: orsaken till många öroninfektioner
Forskningsresultat:
- Många bakterier (t.ex. kolibakterier och listeria) dog snabbare på en träyta än på en glasyta.
- En träyta är antibakteriell, liksom också många av träets beståndsdelar.
- Tall slår gran.
- Extraktivämnena hade en betydande effekt mot sjukhusbakterier.
- En träyta torkar snabbt, vilket innebär en dålig grogrund för bakterier.
Kommentera
Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat artikeln.