Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

En ung företagare som trivs i sitt arbete – skogen är en livsstil

Man kan kombinera arbete och hobbyer inom skogsbranschen. För företagaren Sakari Mantila som erbjuder skogstjänster är skogen inte bara en arbetsplats utan också en livsstil. I början av företagandet har Mantila fått hjälp från många olika ställen, även från Skogscentralens företagstjänster.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Sakari Mantila packar sina arbetsredskap i bilens baklucka vid skogsbilvägen.

Sakari Mantilas arbetsredskap åker med i bilen.

17.09.2024

Text och bilder: Risto Mulari

Sakari Mantila studerade grunderna inom skogsbranschen vid verksamhetsstället i Muhos vid Oulun seudun ammattiopisto och utexaminerades som skogsmaskinsförare 2020. Mantila fick en ordinarie arbetsplats som skogsmaskinsförare redan ett par år innan han fick yrkesexamen.

En karriär som företagare inom skogstjänster började intressera mig och 2023 grundade Mantila ett eget företag. Som enskild näringsidkare driver han nu för andra året sitt företag Metsäpalvelu Mantila tmi, vars tjänsteutbud bland annat omfattar arbeten i anslutning till anläggning av ny skog. 

– På våren och hösten planterar jag trädplantor vid objekt som ska förnyas och på sommaren utför jag plantskogsvård. Vintertid kör jag en avverkningsmaskin och fakturerar också för de arbeten som företagare, berättar Mantila.

Sakari Mantila har haft tillräckligt med arbete i Uleåborgstrakten på vardagar. Mantila trivs också i skogen på fritiden. Han plockar bär, svampar, vandrar, fiskar och jagar enligt årstid. 

Sakari Mantila

Sakari Mantila som är skogstjänstföretagare har redan sett många arbetsplatser.
 

Stöd för att starta företagandet

Sakari Mantila fick hjälp med grundandet av företaget bland annat från Uleåborgsregionens nyföretagcenter, Business Oulus företagsrådgivning, Uleåborgs AN-byrå samt Finlands skogscentrals företagstjänster. Nyföretagcentrets företagsutvecklare Jarmo Siipola tipsade om att kontakta Skogscentralens företagstjänster.

– Tillsammans med en expert från Skogscentralens företagstjänster funderar vi på hur förnuftigt det är att grunda ett företag, dvs. på styrkor och möjligheter samt på eventuella hot och svagheter som utgör hinder för företagande. Samtidigt gick vi igenom marschordningen för ärenden som gäller grundande av företag, berättar Mantila.

Under samma besök bekantade sig Mantila också med Skogscentralens tjänst MinSkog.fi, där man kan hitta nya arbetsobjekt och kunder. 

När beslutet om att grunda ett företag fattades fick Mantila under en försöksperiod på fyra månader verka som både företagare och arbetssökande. Under försöksperioden fick han jämkad dagpenning. Efter försöksperioden ansökte Mantila också om startbidrag som beviljades för ett halvt år. Mantila fick anvisningar om ansökan om jämkad dagpenning och startbidrag från AN-byrån. I början av företagandet fick han även hjälp och stöd av Matti Juntunen som var en bekant företagare sedan tidigare. 
 

Sakari Mantila röjer plantbeståndet med en röjsåg. ​​​​​​​​​​​​​​

Sakari Mantila röjer plantskogen. Samtidigt följer han upp kvaliteten på sitt arbete och antalet trädplantor som växer.
 

Nätverkande lönar sig

Sakari Mantila har redan i flera år utfört skogsarbeten i Uleåborgsregionen, så det har varit naturligt att nätverka med andra aktörer inom branschen. Arbetsobjekten har i huvudsak hittats via skogsvårdsföreningen Metsänhoitoyhdistys Oulun seutu ry. Mantila har också erfarenhet av att arbeta tillsammans med andra företagare inom skogsbranschen.

– Vid behov har vi hjälpt varandra med brådskande arbeten, berättar han.

Skogsvårdsföreningen har ett avtal med Mantila enligt vilket föreningen prissätter arbetsobjekten. 

– Det är viktigt att företagaren kan prissätta sitt arbete rätt så att hen kan fullgöra alla sina skyldigheter. Tillsammans med en ny företagare finslipas verksamhetssätten med tiden och vi går inte så mycket på arbetsplatserna för att övervaka arbetsresultatet, utan hälsar på nu som då. Då diskuterar vi vanligen olika saker överlag, berättar skogsproffs Mikko Harju från skogsvårdsföreningen Metsänhoitoyhdistys Oulun seutu.
 

Mikko Harju​​​​​​​​​​​​​​

– Föreningens alla skogsvårdsarbeten sköts av företagare, berättar skogproffs Mikko Harju från skogsvårdsföreningen Metsänhoitoyhdistys Oulun seutu. 


Skogsvårdsföreningen Metsänhoitoyhdistys Oulun seutu har inte anställt egna skogsarbetare på länge, utan alla skogsvårdsarbeten såsom plantering och sådd, plantskogsvård, förröjning av gallringsobjekt, fällning av gårdsträd, röjning av tomter och skötsel av parkskogar i tätortsområdet sköts av företagare. 

Harju från skogsvårdsföreningen litar till hundra procent på kvaliteten på den unga företagaren Mantilas arbete. Dessutom beskriver Harju Mantila som en socialt skicklig, artig och omtänksam företagare som det är lätt att uträtta ärenden med. 

Modern teknik och en erfaren bokförare som hjälp

Sakari Mantila får i regel arbetsobjektens uppgifter, kartor och anvisningar elektroniskt till sin mobiltelefon. 

– Gårdsgränserna kan ibland vara för igenvuxna och i oklara situationer har man till exempel under den mörka årstiden på en avverkningsarbetsplats ibland varit tvungen att kontakta den som beställt arbetet för att hålla sig till rätt fastighet, minns Mantila.

I hanteringen av ekonomiska ärenden får Mantila hjälp av en kompetent bokförare som också ger tips för uppföljning av företagets ekonomi och analys av lönsamheten. 

Sakari Mantila berättar gärna om sitt eget arbete och delar också sina erfarenheter i sociala medier. Du kan följa hans vardag på Instagram på adressen metsapalvelu_mantila_tmi. 
 

Sakari Mantila underhåll av röjsagen.​​​​​​​​​​​​​​

Det dagliga underhållet av röjsågen, vässningen av bladet och skränkningen samt rengöringen av luftfiltret går smidigt av Sakari Mantila i terrängen medan han pausar för att tanka sågen. Samtidigt är det ett bra tillfälle att lyssna på naturens ljud och njuta av matsäcken. 
 

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat artikeln.

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.