Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Fem skäl att odla vårtbjörk

Björk kan odlas i stor utsträckning på bördiga ståndorter. Plantproduktionen och odlingen av vårtbjörk har utvecklats. Vårtbjörk föreslås oftare än tidigare som ett alternativ till barrträd när skogen förnyas.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Björkskog på hösten bredvid en skogsbilväg.

Vårtbjörkarnas raka stammar och snabba tillväxt är resultatet av en långsiktig skogsträdsförädling. Bild: Henna Höglund

15.10.2024

Text: Henna Höglund

1. Björken tål föränderliga förhållanden 

Med björkodling avses nästan utan undantag plantering av vårtbjörk. Björkarnas förmåga att producera rikligt med frön garanterar att vårt- och glasbjörkar också uppstår naturligt i våra skogar.  

Av våra huvudträdslag förutspås björken anpassa sig bättre än barrträden till klimatförändringen. I norra Finland antas björkens tillväxt till och med öka. På mineraljordar är vårtbjörkens naturliga ståndorter mycket likartade som granens. Man måste dock komma ihåg att kontrollera jordmånen, eftersom vårtbjörken inte klarar sig på finkorniga marker. Björken lämpar sig också för de frodigaste ståndorterna för tallar. Det lönar sig att fundera på björk som ett alternativ till barrträd när man planerar att förnya skogen. De totala kostnaderna för skogsförnyelse är nästan lika stora, oavsett om man odlar björk, tall eller gran.  

Även om det finns rikligt med lämpliga ståndorter för björkodling är björken tilltalande föda för harar, sorkar och hjortdjur. Risken för skador på plantbeståndet kan bromsa ivern att odla vårtbjörk.  

De planterade björkarna växer upp till en meter om året på en bra ståndort. För att trygga tillväxten behövs förutom en lämplig ståndort även markberedning och vid behov bevattning av plantorna före de planteras. Den snabba tillväxttakten minskar i bästa fall behovet av gräsröjning och slyröjning samt förkortar den tid som de är mottagliga för plantskador.  

2. Skogsträdsförädlingens resultat syns i björken 

Björkarnas tillväxttakt är summan av många faktorer. Utöver den rätt valda ståndorten ger framgångar inom skogsträdsförädlingen och utvecklingen inom plantproduktionen resultat. Planterade vårtbjörkbestånd växer i en sådan takt att de nuvarande växtmodellerna inte hänger med. Naturresursinstitutet arbetar som bäst med att uppdatera växtmodellerna tillsammans med organisationer inom skogsbranschen. Under de närmaste åren kan man alltså bättre än tidigare förutspå vårtbjörkbeståndens tillväxt.   

I bästa fall växer de förädlade björkarna en tredjedel snabbare än naturplantorna. De kan uppnå stockstorlek inom 30 år. Trädkvaliteten som utvecklats genom förädling påverkar också i betydande grad tillgången till björkstockar i skogarna. Förädlingsnyttan med björken kan utnyttjas genom att för skogsförnyelse välja plantor vars frön produceras som fröplantage i växthus.

I nuläget finns det att fås förädlade vårtbjörkar till södra och mellersta Finland. När de fröplantager som redan har grundats når produktionsåldern får man från dem förädlat frö av vårtbjörk ända upp till Ule träsk. 

Mer information om skogsträdsförädling finns på Naturresursinstitutets webbplats.

Björkplantor i en röd plantkorg.

Björkar planteras på samma sätt som barrträd med planteringsrör. Bild: Hanna Tahvanainen
 

3. Björken hjälper en ståndort som har drabbats av rotticka att tillfriskna  

När trädslaget byts till björk i ett granbestånd som har drabbats av rotröta blir ståndorten friskare. Även i områden som har drabbats av tallens rotröta lönar det sig att gynna lövträd om ståndorten är lämplig. Rottickan försvinner från ståndorten först när stubbarna och rotförbindelserna har murknat. Det tar årtionden för ståndorten att tillfriskna efter rotticka. Därför borde informationen om den långsiktiga bekämpningen av rotticka överföras till nästa ägare av skogsfastigheten. Därtill måste granbestånd som växer som underbestånd röjas under björkbeståndet så att de inte upprätthåller rottickan i området.  

4. Det finns efterfrågan på björk  

Björk används mångsidigt till exempel inom såg- och fanerindustrin. Därtill behövs björk vid tillverkning av papper och cellulosa. Björken är också populär som ved på grund av sitt goda värmevärde.

Tidigare har mycket björk importerats från bland annat Ryssland för industrins behov. Nu importeras inte längre virke från Ryssland till Finland och det har ökat efterfrågan på inhemsk björk. 

Björken ger också många naturprodukter. Saven och löven används i livsmedel och kosmetik. Bruks- och prydnadsföremål tillverkas av nävern och kvistarna. Att samla in sav, löv och näver hör inte till allemansrätten, det vill säga man bör få tillstånd av skogsägaren för att samla in dem. Skogsägaren kan fritt utnyttja naturprodukterna i sin egen skog. 

5. Björken gör landskapet mångsidigare  

Många björkbestånd som omger gamla gårdsplaner har planterats på gamla åkrar. Utöver åkerskogar har björkskogar på grund av landskapet också varit populära i tätortsnära skogar, vid vägkanter och i närheten av stränder. Att lägga till björk i landskapet stärker för sin del den rika skogsnaturen eftersom lövträden erbjuder en livsmiljö och näring för flera arter. 

Björklövens färg ändrar enligt växtperioden. På våren är löven mycket gröna och på hösten gula. De vitstammade björkarna är vackra och gör skogslandskapet mångsidigare.  


Se videon om vårtbjörksodling i ett föränderligt klimat (på finska).

Artikeln och videon är en del av projektet Ilmastokestävän metsätalouden suunnannäyttäjät (på finska), vars mål är att stärka kunskapen om ett klimathållbart skogsbruk. Videorna som producerats i projektet åskådliggör hur anpassningen till klimatförändringen stöds dagligen. Bekanta dig med materialen som producerats inom projektet (på finska).

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat artikeln.

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.