Försommaren bjuder på granskott att plocka
Granskottssäsongen är som bäst nu på försommaren. På Tapani Artells marker i Villmanstrand plockar man granskott och utvecklar ett nätverk för insamling, distribution och förädling av granskott.
Det är de unga och mjuka årsskotten man plockar från granarna. För att få göra det måste man ha tillstånd av markägaren. Plockning av granskott hör inte till allemansrätten.
02.06.2020
Text: Anne Kaljunen Bilder: Anne Kaljunen och Pixabay
När kan man plocka granskott? Hur stora ska de vara när man plockar dem? Frågorna haglar vid Tapani Artells skog i Villmanstrand. Ett drygt dussin ivriga plockare, markägare och förädlingsföretagare har samlats för att planera skördandet.
Ännu får de vänta en vecka eller två. Det näst sista veckoslutet i maj är skotten ännu inte tillräckligt stora för att plockas. Säsongen för de små vitaminbomberna är kort. När de blivit tillräckligt stora har man mellan två och tre veckor på sig om man vill hinna plocka dem när de är som bäst.
Artells partner Satu Ylöstalo har varit intresserad av att samla in naturprodukter ända sedan hon var barn. Granskott har hon plockat för husbehov i flera år. Hur stora skotten bör vara när man plockar dem beror på vad man tänkt göra med dem.
– Restaurangerna vill ha små, en till två centimeter stora, nätta och fasta skott. De är underbara att äta färska. Om man gör till exempel mjöl så duger även längre granskott. Bara skottet inte hunnit bli träigt, det är huvudsaken, säger Ylöstalo.
Trädets tillväxt påverkas en aning av att man plockar skott, och därför plockar man från träd som är över tre meter höga. Tillväxtförlusten kan också minimeras om man bara plockar två tredjedelar av trädets skott. Från kronan plockar man inte.
– En nybörjare plockar ungefär 1,5-2 kilogram granskott i timmen. En mer erfaren plockare kommer upp till det dubbla, säger Ylöstalo.
När man plockar granskott ska man ha på sig livsmedelsgodkända skyddshandskar och undvika att använda kemikalier, till exempel myggift, berättar Arto Pulkkinen från Finlands skogscentral.
Plockning av ekologiska granskott hindrar inte skogsbruk
I Villmanstrand blir det ett stort gäng som plockar ekologiska granskott i år. Största delen av Artells skogstillgångar ingår i ett ekologiskt insamlingsområde i Södra Karelen. Anslutningen till ekoinsamlingsområdet skedde genom ett pilotförsök i projektet Töitä luonnosta och med en utredares hjälp.
– I höstas fick jag höra att det börjar vara ganska lätt för skogsägare att göra sina skogar till ekologiska insamlingsområden. Jag tipsade min man om att det här skulle kunna vara till nytta för många. Vi strävade efter att granskotten skulle få ekostatus den här våren, och det lyckades, säger Ylöstalo.
Ekocertifiering av skogar ställer vissa krav på markägaren. Det är bland annat förbjudet att använda kemiska gödningsmedel, bekämpningsmedel för gräsbekämpning och urea i bekämpningen av rotröta.
Paret har inte upplevt eko-reglerna som begränsande för skogsbruket. Insamlingen av naturprodukter kompletterar det traditionella skogsbruket bra, tycker de.
– Avverkningarna möjliggör ju i själva verket insamlingen av granskott. Det gäller bara att ta ekoinsamlingen i beaktande när man planerar avverkningar och skogsvård. Det har varit roligt att följa med hur mycket det finns att plocka i en mångsidig skog och att se vad allt naturproduktsföretagen kan ta till vara av det som finns i naturen, säger Tapani Artell.
Sampsa Siekkinen från företaget Arctic Kombucha, Pekka Koivisto från Kaskein Marja, Satu Ylöstalo, Arto Pulkkinen och Tapani Artell är nöjda med samarbetet, som kommit igång bra.
Ylöstalo ser med tillförsikt på den kommande skörden. Det ar varit lätt att engagera plockare.
– Fem plockare kommer till oss genom det lokala insamlingsandelslaget och själv fick jag med tio personer. För studerande och personer som blivit permitterade så här i corona-tider är det här en trevlig liten sysselsättning. När man lär dem och berättar vilka regler som gäller för ekologisk insamling så klarar alla det riktigt bra, det är jag helt säker på.
Från trädet till flaskan och burken, genom samarbete
Det finns en efterfrågan på rena produkter från naturen. De ekologiska granskotten från Villmanstrand forslas ut i världen av företaget Kaskein Marja. En del av skotten blir troligtvis också krydda i inhemsk kombucha-tedricka.
– I ett par års tid har ett nätverk för utbildning, insamling, förädling och distribution byggts upp i sydöstra Finland, och skogsägare och naturproduktsföretagare har förts samman i projektet Töitä luonnosta (ungefär Arbete av naturen). Nu är projektet på väg fint i mål, säger företagsrådgivaren Arto Pulkkinen vid Skogscentralen.
Kommentera
Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.
Kommentarer
Intresant läsning om ett bra ämne