Granskotten är försommarens delikatess – 3 tips för plockarna
I slutet av våren ljusnar de mörka granskogarna upp en stund då skotten dyker upp i grenarnas spetsar. Granskotten är skogsgranens unga och mjuka årsskott och har blivit mycket populära tack vare de vitaminer och antioxidanter som de innehåller. Skotten kan användas för matlagning och som medicin och de är lätta att lagra genom att frysa ner dem hemma.
Insamlingen av granskott kan inledas med en liten satsning. Det behövs bara ett uppsamlingskärl och engångshandskar.
30.04.2024
Text: Eveliina Oinas, Sanna Karvonen, Janina Sivonen
1. Samla skotten jämnt på livskraftiga träd
Att samla granskott hör inte till allemansrätten och kräver alltid markägarens tillstånd. De bästa och enklaste insamlingsplatserna är över fyra meter höga plantskogar. I samband med att plantskogen gallras lönar det sig att utnyttja hela skottskörden på de träd som fälls. Med inkomsterna från försäljningen av skotten kan man till exempel täcka en del av kostnaderna för plantskogsskötsel.
Plocka skott på ett friskt och livskraftigt träd. Det är frågan om granens årsskott så att plocka bort dem innebär att grenen inte längre växer under det året. Småskalig insamling medför dock inga betydande olägenheter för granens tillväxt. Det lönar sig att samla in högst en tredjedel av skotten och plocka dem jämnt över hela trädet. Toppskott samlas inte in. Det rekommenderas att man håller några mellanår vid insamlingen.
Den som samlar granskott ska vara uppmärksam i månadsskiftet maj–juni. Insamlingssäsongen är kort, endast cirka 2–3 veckor. Därefter blir toppskottet träigt och smaken blir bittrare.
2. Kom överens med köparen om kvalitetskraven
Granskotten samlas in genom att plocka dem för hand. God hygien och rena, livsmedelssäkra arbetsredskap är en förutsättning för fortsatt användning och hållbarhet. Insektsmedel får inte användas vid insamling till försäljning. Granskotten förfars lätt och därför ska man särskilt vara försiktiga så att de inte blir varma. Skotten ska snabbt sättas kallt efter insamlingen.
Det är bra om markägaren och plockaren ingår ett skriftligt avtal och dessutom lönar det sig att komma överens med köparen om kvalitetskraven innan insamlingen inleds. Efterfrågan på granskott är stor, men det är inte alltid lätt för plockare och köpare att mötas. Utmaningen med att utnyttja granskogen i större utsträckning och hela naturproduktbranschen är att det tills vidare saknas partihandel på marknaden.
Det går också att erbjuda granskotten direkt till restauranger. Det går också att leta efter köpare på tjänsten kerääjä.fi och många har goda erfarenheter av olika webbförsäljningskanaler. Priset är alltid ett avtal mellan säljaren och köparen och det påverkas av många faktorer.
3. Det lönar sig att smaka på skotten då de är färska och ta dem tillvara
Granskotten är som bäst färska. De verksamma ämnena i dem bevaras dock bra även vid nedfrysning. Utöver frysning kan granskotten förvaras på många olika sätt.
Det går bra att torka granskotten hemma i en vanlig ugn. Torkade granskott kan till exempel malas till mjöl och sättas på burk så att de tar lite plats och håller länge. Torkade eller extraherade granskott lämpar sig till exempel för framställning av drycker.
Du kan också tillreda läcker sirap av granskott, men om du vill bevara de värdefulla näringsämnena lönar det sig att undvika att värma upp dem för mycket. Granskott passar alla i lämplig mängd, men skotten kan orsaka problem för hartsallergiker. Ta det försiktigt då du börjar äta dem.
Tips
Blev du intresserad av granskott?
Mer information om gransplockningen ges under webbinariet ”Kuusenkerkän keruu tutuksi” den 13 maj kl. 9–11. Anmäl dig via Skogscentralens utbildnings- och evenemangskalender. Evenemanget är avgiftsfritt och inspelningen av det skickas till de anmälda.
Du kan även gå en webbutbildning om insamling av granskott I Skogscentralens webbutbildningsmiljö.
Mer information om granskotten finns på produktkortet.
Bekanta dig även med projektet Hyvinvointia ja makuja Pirkanmaan metsistä och projektet Melli – metsistä ja luonnontuotteista liiketoimintaa.
Granskottsposset
Posset är en dessert som vanligen tillreds med grädde, socker och citronsaft. Denna läckra dessert kombinerar traditionell possets gräddaktiga struktur med granskottets fräscha och skogiga smak.
2,5 dl grädde
1 dl socker
ca 1 msk finhackade granskott
2 msk färsk citronsaft
Hacka granskotten fint. Värm grädden i en kastrull på medelhög värme. Koka den inte utan värm den bara så mycket att den är varm men inte kokande. Tillsätt sockret och blanda tills det är helt upplöst i grädden. Tillsätt de finhackade granskotten i grädd-sockerblandningen och låt blandningen sjuda på mild värme i cirka 10–15 minuter så att granskotten ger grädden smak. Sila blandningen för att avlägsna granskotten och för över blandningen tillbaka till kastrullen. Tillsätt färsk citronsaft i gräddblandningen och blanda väl. Värm upp blandningen igen, men låt den inte koka. Låt den svalna lite.
Häll posset-smeten i portionsskålar eller glas och låt den svalna först i rumstemperatur och sedan i kylskåp tills den har stelnat (minst 4 timmar eller över natten). Servera granskottsposseten kyld och du kan dekorera dem till exempel med färska bär eller granskott.
Granskottsposset. Bild: Hanne Rissanen
Granskotts-morotskaka
Du får en fräsch och intressant smakupplevelse genom att tillsätta granskott i morotsbakelsernas deg och glasyr.
2 dl riven morot/morotspuré
1 dl vegetabilisk olja
2 dl socker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
2 msk granskott (finhackade)
Glasyr
200 g färskost
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
1 msk granskott
För dekoration: färska granskott
Värm ugnen till 180 grader. Riv morötterna fint. Vispa socker och ägg i en skål till ett skum. Tillsätt riven morot, vaniljsocker och finhackade granskott i blandningen, blanda väl. Blanda de torra ämnena (mjöl, bakpulver, kanel, salt) och tillsätt dem i skålen med de andra ingredienserna. Blanda försiktigt till en jämn deg.
Häll degen i en smord form och grädda i ca 25–30 minuter eller tills bakverkens kanter lossnar från formens kanter. Låt kakan svalna.
Tillred glasyren genom att blanda färskost, florsocker, vaniljsocker, citronjuice och finhackade granskott i en jämn blandning.
Bred ut glasyren på den svalnade morotskakan. Låt kakan svalna i kylskåpet så att glasyren stelnar lite strax före servering.
Granskotts-morotskaka. Bild: Hanne Rissanen
Recepten har planerats och genomförts under Savon ammattiopistos kurs om specialprodukter inom bageribranschen. I genomförandet av kursen deltog MELLI-projektet.
Kommentera
Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.
Kommentarer
Intressanta inlägg om naturprodukter