Låt julbordet smaka skog
Brukar det finnas trattkantarellsås, älgstek eller blåbärsglögg på ditt julbord? Mycket av skogens råvaror kan utnyttjas i vår traditionella julmat. Med god planering och en avslappnad inställning kan man skapa ett gott, förmånligt och klimatvänligt julbord med mångsidiga råvaror från skogen.
Med god planering och en avslappnad inställning kan man skapa ett gott, förmånligt och klimatvänligt julbord med mångsidiga råvaror från skogen.
05.12.2023
Text: Eva Ekholm Bilder: Daniela Andersson
Några exempel på råvaror som man kan ta till vara från skogen och utnyttja på julbordet är viltkött, bär och svamp. Bara fantasin sätter gränser. Samtidigt upplever många en stress inför julen och julbordet. Det finns många olika förväntningar på hur maten ska smaka och dukas fram. Det kan kännas tungt att navigera kring alla förväntningar, traditioner och önskemål och dessutom behöva förhålla sig till vad maten kostar och hur ekologiskt hållbar den är.
- Det finns inga regler. Alla ska ha sina egna traditioner, säger Daniela Andersson, skogsägare, prisbelönt kokboksförfattare och journalist.
Andersson har vuxit upp i en familj där skogens råvaror alltid har haft en plats på matbordet – också till julen.
Andersson personliga favoriter av de inhemska bären är enbär, lingon och rönnbär. Hon lagar ofta flera olika geléer till julen.
- Ett tips är att låta en del bär vara hela, så gelén inte är helt slät, säger Andersson.
På familjen Anderssons julbord är det inte skinkan som har huvudrollen, utan en fylld kalkon. Andersson fyller kalkonen med citron, äppel och olika kryddor och så har hon lagt till enbär i receptet, eftersom det ger en viltkänsla.
- Speciellt enbären passar bra på julen. Enbärssenap passar utmärkt till vanlig skinka. Svamp är också en mångsidig råvara som man kan använda i mycket, inte bara i såser och pajer.
Inhemskt är en bra princip
Andersson säger att den främsta orsaken till att använda skogens råvaror i matlagningen till jul och vardag är att det är gott. Mat som har växt i naturen har också mindre klimatpåverkan än odlad eller uppfödd mat och är dessutom förmånligare. Mat från skogen är förstås också inhemsk.
- Fördelen med skogens mat är att man vet varifrån den kommer. Den behöver inte ens vara från egen skog, men man vet att det är rena råvaror. Det kan också vara terapeutiskt att gå i skogen och plocka sin egen mat. Det blir en extra dimension i matlagningen, säger Andersson.
Det finns ändå en del grundregler man inte får glömma. Man måste vara bekant med allemansrätten och vad som inte ingår i den. Till exempel granskott som var trendigt för några år sedan får man bara plocka i egen skog. Helt vanligt vett och etikett gäller också när man tar till vara av skogens råvaror. Plocka till exempel inte svamp på någons tomt.
Andersson uppmanar alla att tänka efter en extra gång så att julmaten i så hög grad som möjligt är inhemsk. Hon uppmanar också alla att ha en avslappnad inställning till julmaten och att experimentera med inhemska råvaror.
- Under mina år utrikes så insåg jag hur bra julmat vi har i Finland. Vi har bra råvaror och en jättebra julmatskultur.
Daniela Andersson är skogsägare och prisbelönt matförfattare. På hennes julbord finns alltid smaker från skogen.
Planering är nyckeln
Bär, svamp och kött måste förstås bevaras till julen, men med planering och framförhållning behöver man inte stressa kring julmaten i sista stund.
- Om man vill satsa stort så gäller det att planera i tid så man till exempel plockar råvarorna i rätt tid och fryser in eller bevarar på andra sätt. Planering är A och O. Sök inspiration i böcker, googla eller köp en inspirerande tidning. Det går bra att sätta sig ner i oktober och börja planera hur julbordet ska se ut. Om man inte har samlat råvarorna själv så går det utmärkt att köpa dem också, säger Andersson och tipsar om att många lokala producenter ofta säljer av sina egna, närproducerade produkter på julmarknader.
Till exempel geléer som man har på julbordet går bra att laga i god tid på hösten, eftersom de håller hur länge som helst. Också efterrätter som parfaiter och julgodisar kan man laga på förhand. Till exempel knäck håller bra.
Alltid räcker tiden ändå inte till och då går det lika bra att köpa allting klart.
- Om du inte hinner laga så är det fritt fram att köpa sin julmat. Man ska äta det man vill äta på julen. Man får göra som man vill. Om man till exempel inte gillar kålrotslåda så behöver man inte äta det. I större gäng så kan alla hämta med sig det som de absolut vill ha på julbordet.
Experimentera och testa på nytt
Vill man pröva på något nytt och vara säker att på att lyckas så tipsar Andersson om att göra långkok, till exempel av viltkött. Andersson uppmuntrar till att experimentera och testa på nya smaker. Det är inte heller farligt att misslyckas.
- Min första lingongelé blev saft. Det blev ingen gelé! Följande blev som sten. Det hände något med melatinet. En gravlaxsås med enbär blev oätlig, skrattar Andersson.
Andersson som bor i lantliga Ingå med sin familj ser julen som en sorts höjdpunkt på året.
- Förväntan, planering och stämning är det som gör julen. Det är fint att pynta julbordet och hemmet med element från skogen. Ljus, risgrynsgröt, glögg och äkta julgran ska det vara! Dessutom måste det vara Elvis julmusik, avslutar Andersson.
Enbärssenap
Receptet är från Anderssons kommande kokbok Det här är min mat som hon skrivit åt Ingemo Fröberg. Boken utkommer i december.
2 dl senapspulver, använd gärna 100 % senapspulver, tex Colman’s
2 dl socker
4 ägg
2 dl vispgrädde
1 tsk potatismjöl
1 msk vatten
ca ½ msk vitvinsvinäger
ca ½ msk krossade enbär
Blanda ihop senapspulver, socker, ägg och grädde i en kastrull. Hetta upp under omrörning tills blandningen tjocknar. Tillsätt vid behov 1 tsk potatismjöl utrört i vatten. Rör ner vinägern och de krossade enbären. Häll upp den färdiga senapen i små burkar med lock. Förvara svalt.
Glögg på sötad saft
Receptet är från Anderssons kommande kokbok ”Det här är min mat” som hon gjort åt Ingemo Fröberg. Boken utkommer i december.
1 ½ l vatten
½ l svartvinbärssaft
2–3 msk glöggkrydda
lite socker enligt smak och tycke
lite malen kardemumma
Värm saft, vatten och socker i en kastrull, häll i glöggkryddan. Tillsätt lite kardemumma strax före serveringen - det här gör susen! Servera med mandel och russin.
Det blir ganska stora satser av receptet. Glöggen håller bra i kyl flera veckor om du häller den i rena flaskor.
Danielas gelé
1,5 l svarta vinbär
0,5 l lingon
500 g socker per liter silad saft
1–2 påsar Blå Melatin (finns i vanliga mataffärer)
Lägg bären (färska eller frysta) i en kastrull. Koka upp i cirka 10 minuter. Mosa bären grovt med till exempel en potatisstöt.
Sila bärmassan i ett grovt durkslag och låt rinna av. Pressa försiktigt ut så mycket saft som möjligt.
Mät upp saften du fått och häll över i en kastrull. Tillsätt 500g socker per liter saft. Koka under omrörning tills sockret löst sig. Låt koka cirka 10 minuter.
Tillsätt Blå Melatin enligt instruktionerna på påsen.
Häll upp gelén i rena burkar. Låt svalna helt innan du lägger på locket, då stelnar gelén. Förvara burkarna mörkt och svalt. En öppnad burk vinbärsgelé bör förvaras i kylskåpet.
Samma recept kan användas även till andra vinbär eller rönnbär.
Tjälknöl
Receptet är från Anderssons mångfaldigt prisbelönta kokbok Tack för maten, Mamma! Den är skriven åt forstmästarfamiljen Landers på gården Marieberg i Ingå.
1,5 kg älg- eller hjortstek (frusen)
Lag
1 dl salt
2 msk socker
1 l vatten
½ dl torkad rosmarin
½ dl torkad timjan
5–6 enbär
½ dl rosépeppar
mortlad svartpeppar
3–4 vitlöksklyftor i bitar
tillsätt andra kryddor enligt smak
Lägg den frusna steken i en långpanna. Stek i 75 graders ugn i cirka 10 timmar. Vänd den några gånger.
Sätt i en stektermometer efter några timmar då den tinat lite.
Tjälknölen är klar då mätaren visar cirka 70 grader. Köttet bör vara lite rosa.
Blanda lagen. Du kan krossa kryddorna i en mortel innan. Lägg i köttet så att lagen täcker helt. Låt ligga svalt i minst 5 timmar. Skär upp tunt.
Julrecept av Skogscentralens personal
Vi frågade också personalen på Skogscentralen om deras egna skogliga favoritrecept inför julen. Vi delar med oss av några.
Kråkbärssylt
1 kg kråkbär
1 dl vatten
½ kg syltsocker
Rengör kråkbären. Hetta upp vatten och bär i en kastrull. Blanda syltsockret i den ångande blandningen, koka upp och låt sjuda i cirka 15 minuter.
Låt sylten svalna i en halvtimme. Häll sylten i rena, uppvärmda burkar och förslut noggrant.
Njut av kråkbärssylten till exempel vid jul med ostar.
Lingonkaka
100 g smör
4 dl krossade lingon
4 ½ dl vetemjöl
2 dl socker
1 dl farinsocker
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk nejlika
2 ägg
2 dl gräddfil
Smöra och bröa en kakform. Smält smöret. Krossa lingonen.
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt äggen, gräddfilen och det svalnade smöret. Blanda försiktigt allting till en jämn deg.
Häll degen i formen och jämna till ytan. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 50–60 minuter. Täck formen vid behov mot slutet av gräddningen för att undvika att ytan bränns.
Låt kakan svalna och vänd sedan upp den på ett serveringsfat. Dekorera ytan med smält (mörk) choklad eller florsocker och lingon om så önskas.
(Receptet på lingonkaka har specificerats 5.12 klockan 13.20.)
Kommentera
Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat artikeln.