Gårdsplan med skogsvegetation ger mångsidigare mikroflora hos barn
I en undersökning som färdigställdes för några år sedan lade man till ytor av skogsmatta och rullgräs samt odlingslådor på gårdsplaner vid daghem i stadsmiljö. Hos barnen märktes en snabb förändring: grön beröring fem gånger i veckan berikade den mikroflora som skyddar mot immunförmedlade sjukdomar redan på en månad.
I undersökningen lade man till ytor av skogsbotten på daghemsgårdarna.
22.08.2023
Text: Outi Suoranta Foton: Outi Suoranta och Päivi Kantonen
– Det är särskilt viktigt att barnens livsmiljö har en mångsidig mikroflora eftersom deras immunsystem inte ännu är fullt utvecklat. Skogsbaserad vegetation lades till medvetet just i daghemsmiljö där barnen vistas ute och tillbringar en stor del av sin dag, berättar forskningsassistenten Anna Luukkonen vid Naturresursinstitutet.
Undersökningen är exceptionell även i det att man för första gången kunde påvisa ett orsakssamband mellan biologisk mångfald, människans mikroflora och immunsystemet.
– Det har även tidigare gjorts komparativa undersökningar som visat att barn på landsbygden haft mindre störningar i immunsystemet jämfört med barn i städer. I den här undersökningen tog man prover innan gården bearbetades och sedan under en uppföljningstid på två år. På det här sättet kunde man visa att förändringen hade skett uttryckligen till följd av att miljön gjorts mångsidigare. I det här hänseendet var undersökningen en vägröjare.
Barn gillar pölar och murkna träd
Luukkonen medger att hon till sin förtret sett hurdana gårdsplaner man alltjämt bygger vid daghem: heta, torra, dammande sandfält och lekplatser i plast.
– Det är förbryllande att man anlägger gårdar av det här slaget fortfarande även om bättre alternativ står till buds. På gårdarna skulle man kunna lämna kvar eller lägga till olika vegetationsskikt, såsom träd, buskar och blommande växter.
Organisk mark behöver inte nödvändigtvis beläggas och träbaserade skyddsunderlag skulle kunna användas i större omfattning på lekplatserna. I daghemsundersökningen observerades att barnen inspirerades till aktivare och mångsidigare lekar när man hade hämtat naturmaterial till gården. Barnen visade också intresse för lerpölar, lövhögar och förmultnande träd och insekter på dem.
Lingon växer på skogsbotten.
Asfalt, plast eller någon annan konstgjord beläggning på daghemsgårdar kan upplevas som ett förmånligt alternativ, men Luukkonen är av annan åsikt.
– I dessa material lever en mycket ensidig mikroflora. Om man väljer beläggningsmaterial av det här slaget kan det bli en dyr historia senare om barnen utsätts lättare för inflammatoriska sjukdomar, såsom astma, allergier, atopi och typ 1-diabetes. Det har konstaterats att naturexponering har positiva effekter även för det upplevda psykiska och fysiska välbefinnandet samt stressnivån.
Undersökningen utvidgas till gårdar vid egnahemshus och servicehus
Få är insatta i skogsmattornas mikrobiologiska bakgrund och vilka fördelar mikrofloran medför, utan de blir helt enkelt förtjusta i det lättskötta och vackra skogsbaserade materialet.
– Många undviker och till och med förbjuder barnen att trycka ner händerna i mylla, fast det är precis vad de borde göra. På daghemmen gick det så livat till att själva råhumusfilten blev nedtrampad men mikrofloran i skogsmarken bevarades trots det. Och barnen gjorde just det man önskade, det vill säga tumlade om i den mångsidiga gårdsmiljön.
Luukkonen berättar att diversifieringen inte stannat bara inom daghemssektorn. I fjol inleddes en ny tvärvetenskaplig undersökning om biodiversitetsintervention, det vill säga insatser för biologisk mångfald, där man diversifierar gårdar vid servicehus och egnahemshus och undersöker vilka effekter det har för människornas välbefinnande.
– På en del av dessa gårdar används skogsmattor som ett element. Dessutom tillförs gårdarna vegetation som konstaterats ha bra mikroflora, murkna träd, flis samt murkna högstubbar där det växer ätliga svampar.
– Även denna undersökning fokuserar på mångfalden hos mikroberna i miljön och vilken effekt den har för människornas egen mikroflora och immunsystem, men parallellt pågår även en omfattande enkät för att kartlägga det upplevda välbefinnandet. Dessutom kombinerar vi resultaten med satellitdata om markanvändning som samlats in i ett större område.
Luukkonen hoppas att undersökningarna ska uppmuntra människorna att vistas ute på gården, att komma i beröring med naturen med alla sinnen och att stärka sin relation till naturen.
– Självfallet hoppas jag att resultaten också ska visa på förändringar i människornas mikroflora. På det sättet skulle man kunna stöda immunsystemets normala funktion och förebygga inflammatoriska sjukdomar. I bakgrunden finns även en ekologisk aspekt. Vi vill bidra till att dämpa förlusten av biologisk mångfald genom att värna om vild mångfald och erbjuda mikroberna livsrum och näring med hjälp av mångsidig vegetation och död ved.
Skogsbotten var rätt lösning för stugan i Tavastkyro – ”Barnbarnen letar ivrigt efter bär till en paj!”
På Seppo och Päivi Kantonens stuga i Jumesniemi i Tavastkyro saktar pulsen ner och glädjetårar glimmar i kapp med ytan av sjön Mahnalanselkä. Päivi Kantonen medger att så sent som för tre år sedan gick hon nästan med gråten i halsen av helt andra orsaker.
– Den branta sluttningen till stranden var täckt av granar och vi hade ingen utsikt mot sjön. Bryggan såg vi inte heller och i terrängen växte det dunört och ogräs upp till armhålorna. Det såg rent ut sagt hemskt ut, helt förfärligt.
Kantonen vände sig till planeraren Kaisa Seppälä vid företaget Pihastamo, som föreslog skogsbotten. I efterhand kan Kantonen konstatera att de därefter inte ens funderade på något annat alternativ.
– Vi kan inte tänka oss någon annan lösning längre. Vi är mycket nöjda med slutresultatet.
Barnbarnet Sampo Riikola trivs på stugan och väntar otåligt på att det ska börja växa bär på skogsmattan.
Skogsmattan anlades vid familjen Kantonens stuga sommaren 2020, då det var mycket hett. Grundläggningsarbetet var en stor operation i början: granar fälldes, stubbar grävdes upp, likaså gammal jord. Ny jord kördes till platsen, filterduk och sand breddes ut. Ovanpå sanden rullade man ut skogsmattan.
– Det var viktigt att lägga grunden men det största arbetsskedet låg framför oss. Det är inte många som förstår hur mycket skogsmattan bör vattnas i början. Ingen bevattningsgång får försummas, säger Päivi Kantonen när hon tänker tillbaka på det stora bevattningsprojektet.
– Javisst, vattenytan i sjön gick ner med åtminstone en halv meter, tillägger Seppo Kantonen skämtsamt.
Paret bor i ett flervåningshus i Tammerfors och därför är det ofta lockande att köra ut till stugan i skogen. På stugan är det inte bråttom någonstans, även om särskilt barnbarnen förväntar sig att skogsbotten ska börja ge rikligt med bär för pajer. Lingon är redan på väg. Päivi Kantonen gillar särskilt ljungen som växer i skogsmattan.
– Man börjar helt obemärkt även följa alla möjliga insekter eftersom skogsmattan lockar fjärilar och trollsländor.
Päivi Kantonen är från norra Finland och därför är skogen viktig för henne.
– Jag är övertygad om att skogsbotten ger positiva effekter. Jag märker det ju på mig själv också.
Seppo och Päivi Kantonen är påfallande nöjda med skogsmattan och har märkt att skogsmattor även hittat sin plats på gårdsplaner i stadsmiljö.
– En skogsmatta är en utmärkt lösning för barnfamiljer som lever ett hektiskt liv men även för oss som redan hunnit bli äldre och vill ha ytor som är lätta att sköta.
Av de bilder som Päivi Kantonen tog i de olika arbetsmomenten ser man hur mycket gården vid stugan förändrades. Grundläggningen bör göras omsorgsfullt och därefter ska skogsmattan vattnas mycket och ofta.
Rullarna såg ut att innehålla enorma mängder matta men allt sjönk ner i terrängen.
Undersökningen om grön beröring
- I undersökningen (på finska) placerade man ytor av skogsbotten, det vill säga mår, och färdig gräsmatta på rulle samt planteringslådor för barnen på asfalterade, platt- och grusbelagda daghemsgårdar i stadsmiljö.
- Grön beröring fem gånger i veckan gjorde mikrofloran på barnens hud mångsidigare redan på fyra veckor.
- Förändringarna syntes även i blodvärdena.
- Rikliga förekomster av gammaproteobakterier på huden kopplades samman med en ökning av den antiinflammatoriska, transformerande tillväxtfaktorn β i blodet och en minskning av interleukin-17a, som driver fram inflammation.
- Undersökningen, som genomfördes i daghem, utvidgas till att även omfatta boende i servicehus och egnahemshus.
- De egnahemsområden som undersöks finns i Lahtis, Helsingfors och S:t Karins. Boendeenheterna är i huvudstadsregionen och Birkaland. Läs mer om undersökningen Biodiversitetsintervention för bättre välmående, BIWE.
Visste du, att...?
- En hög hygiennivå, en urban livsstil och för lite beröring med naturen kan leda till en ensidig mikroflora i kroppen.
- En ensidig mikroflora kan öka risken för sjukdomar som hör samman med obalans i immunsystemet, såsom atopi, diabetes, celiaki och allergier.
Kommentera
Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat artikeln.