Rekreation
05.12.2023
Låt julbordet smaka skog
Brukar det finnas trattkantarellsås, älgstek eller blåbärsglögg på ditt julbord? Mycket av skogens råvaror kan utnyttjas i vår traditionella julmat. Med god planering och en avslappnad inställning kan man skapa ett gott, förmånligt och klimatvänligt julbord med mångsidiga råvaror från skogen.
Läs mer08.08.2023
Naturen bjuder på mycket att fotografera
Timo-Heikki Varis i Viitasaari har fotograferat i naturen sedan han var ung. Hans mångsidiga hemmamiljö öppnade hans ögon för naturen. Arbetet som journalist på landsortstidningar och lokaltidningar krävde dessutom att han fotograferade själv, så kameran har varit ett viktigt arbetsredskap för honom. Nu är han pensionerad, men fortsätter att fotografera och blogga om naturen.
Läs mer25.07.2023
Känner du de här fyra vildörterna?
Många vilda örter smakar bäst på försommaren innan de blommar, men än är det inte för sent att ge sig ut och plocka. Säsongen varierar från tidig vår till sensommaren eller hösten beroende på ört, vilken del av örten man är ute efter och vad man tänker göra med den.
Läs mer21.03.2023
Kom ihåg de här tipsen när du skaffar och lagrar ved
Om du själv gör klabbar av långved eller behöver köpa färdig ved är det bra att vara ute i god tid på våren. Kom även ihåg tipsen för att torka och lagra ved.
Läs mer07.12.2022
Hitta julklappsmaterial i din skog
Vill du ge grannarna eller släktingarna julklappar ur din egen skog? En björkvas, tändkottar eller en bastukvast av enris ger riktig julstämning. Om du vill samla material i någon annans skog än din egen måste du komma ihåg vad som hör till allemansrätten. Utan markägarens tillstånd får man bara plocka kottar och ris som har fallit på marken.
Läs mer04.10.2022
Hitta nya svampställen med hjälp av geodata
Många har ett eget svampställe som man gärna vill hålla för sig själv. Ibland är det äldre generationer som tipsar om bra svampställen, ibland stöter man på en ny skörderik plats under en skogsutflykt. Ett sätt att hitta svampställen är att utnyttja öppna data och geodata.
Läs mer14.06.2022
Seriefigurer berättar om naturhänsyn
Serien Kamala luontos skapare Jarkko Vehniäinen och Marja Lappalainen får idéer till sina serier och illustrationer av vardagliga episoder. Också skogen, naturen och landskapet inspirerar. Paret har under de senaste åren gjort illustrationer till Skogscentralens och Tapios projekt Monimetsä. Under det arbetet har de blivit bekanta med naturhänsyn i ekonomiskog och vad den betyder för naturens mångfald.
Läs mer29.06.2021
Vårtbjörken ger en traditionell bastukvast
En famnfull av björkris och lite tålamod. Det behövs för att binda en bastukvast. Pentti Hakala är världsmästare i att binda bastukvastar. Här berättar han hur man tillverkar en doftande kvast som inte tappar bladen och som man kan basta med flera gånger.
Läs mer04.05.2021
Alla kommuner borde gå till skogs
Att främja invånarnas välmående är varje kommuns lagstadgade skyldighet. Men få kommuner utnyttjar planmässigt det välbefinnande som skogen har att ge.
Läs mer01.12.2020
Bind en dörrkrans av granris från egen skog
Samla en påse granris och lite lingonris och kottar. På några timmar kan du binda en vacker krans att hänga på dörren till jul.
Läs mer14.07.2020
Coronakrisen fick finländarna att orientera
Orientering har tack vare sin skoglighet alltid legat finländarna nära om hjärtat, och säkerhetsrestriktionerna på grund av coronakrisen fick intresset att öka ytterligare. Det är lättare än någonsin att prova på orientering, och många har blivit bitna av denna mångsidiga gren.
Läs mer28.01.2020
Vildmarksguiden försörjer sig på naturen
Det finns många sätt att leva på naturen och skogen. Saana Lappalainen lämnade kontorsarbetet och utbildade sig till vildmarksguide. Nu ordnar hon utfärder och aktiviteter i norr under vintersäsongerna. På somrarna kopplar hon av.
Läs merBlogg
Vi frågar
Resultatet på förra månadens fråga
Finns det flera trädslag i din skog?
Röster sammanlagt 3 st