Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Skogsbruk

Viljami Kurth bland bestånd med tallplantor på vintern.

25.02.2025

Skogsvården inspirerar år efter år

När snön smälter och mössöron spricker fram på björken kan man inte hålla Viljami Kurth borta från skogen. Kurth, som kommer från Pello, utför varje sommar många timmar skogsvårdsarbete. Han har också ansökt om stöd för skogsbruk för arbetet.

Läs mer
 Mikko Tikkinen tittar på granplantor i ett växthus.

28.01.2025

Skogsträdsförädling ger livskraft och kvalitet i framtidens skogar

Det behövs mer tillväxt i skogarna. Användningen av förädlade frön och plantor är det effektivaste enskilda sättet att öka den och även andra goda egenskaper. Plantor och frön har förädlats i Finland sedan 1950-talet och resultaten syns redan i skogarna.

Läs mer
Björkskog på hösten bredvid en skogsbilväg.

15.10.2024

Fem skäl att odla vårtbjörk

Björk kan odlas i stor utsträckning på bördiga ståndorter. Plantproduktionen och odlingen av vårtbjörk har utvecklats. Vårtbjörk föreslås oftare än tidigare som ett alternativ till barrträd när skogen förnyas.

Läs mer
Träd som fällts och kapats av fallvindar i skogen.

01.10.2024

Förbered dig på vindskador och stormar – 3 tips

Risken för vindskador i skogarna kan minskas genom att utföra skogsvården i rätt tid. Vid stormar faller träd dock nästan utan undantag.

Läs mer
Sakari Mantila packar sina arbetsredskap i bilens baklucka vid skogsbilvägen.

17.09.2024

En ung företagare som trivs i sitt arbete – skogen är en livsstil

Man kan kombinera arbete och hobbyer inom skogsbranschen. För företagaren Sakari Mantila som erbjuder skogstjänster är skogen inte bara en arbetsplats utan också en livsstil. I början av företagandet har Mantila fått hjälp från många olika ställen, även från Skogscentralens företagstjänster.

Läs mer
Jukka Harju i sin skog, i bakgrunden döda granar.

23.07.2024

Satellitbilderna avslöjar en begynnande skogsskada

Av noggranna satellitbilder är det möjligt att urskilja döda träd och grupper av träd. Detta är ofta ett tecken på en begynnande skogsskada. I Finlands skogscentrals projekt för skadeobservation testar man att lokalisera eventuella skogsskador med satellitbilder. I fortsättningen förmedlas informationen om skadorna snabbt till skogsägarna så att de blir medvetna om saken och kan förhindra att skadorna sprids.

Läs mer
Jussi Vesala tittar på lärken i hans plantbestånd.

09.07.2024

Lärk i stället för den skadekänsliga granen – skogsägaren förbereder sig på klimatförändringen

Skogsägaren Jussi Vesala planterar helst inte längre granar som är känsliga för torka och olika skador. Allt fler skogsägare är intresserade av att prova på att odla främmande trädslag som ek, lärk eller klibbal.

Läs mer
Helikoptern sprider ut askgödselmedel i skogen.

25.06.2024

Så lyckas du med skogsgödslingen – 5 tips

Skogsgödsling är ett snabbt sätt att öka trädbeståndets tillväxt och kolbindning samt att förbättra skogsbrukets lönsamhet. Hurdana skogar lönar det sig att gödsla? Och hur åtgärdas näringsobalans som stör trädbeståndets tillväxt? Expert på skogsvård, Tatu Viitasaari från Skogscentralen ger tips för hur man ska planera gödslingen.

Läs mer
En man röjer plantbeståndet med en röjsåg på sommaren.

11.06.2024

Hur ska plantbeståndet vårdas? – 10 frågor

Plantskogsvård är en av de viktigaste skogsvårdsåtgärderna. Vad ska man göra i plantbeståndet och när? Hur mycket kostar arbetet? Projektchef Juha Tuononen vid Skogscentralen svarar på vanliga frågor om plantskogsvård.

Läs mer
Inna Salminen står vid ett avverkat område. I bakgrunden syns två personer som planterar träd.

28.05.2024

Precisionsskogsbruk beaktar skogens särdrag

Inom precisionsskogsbruk utnyttjas olika skogsvårdsalternativ med beaktande av ekologiska och ekonomiska mål. Precisionsskogsbruket lämpar sig bra till exempel för beståndsfigurer på flera hektar, som har skötts som ekonomiskogar.

Läs mer
Händer som placerar en björkplanta i ett planteringsrör.

16.04.2024

Nytt plantbestånd – planera, förutse och följ tillväxten

Även denna vår planteras miljontals trädplantor på avverkade ytor. I hur god tid ska plantor och frön beställas och när är den bästa tidpunkten att så eller plantera? Projektexpert Henna Höglund vid Skogscentralen ger tips för skogsförnyelse.

Läs mer
En person håller i en surfplatta där förstasidan av tjänsten MinSkog.fi är öppen. Hen pekar med fingret på förstasidan.

19.03.2024

MinSkog.fi förnyades – tre användartips

Skogscentralens e-tjänst MinSkog.fi förnyas under våren. Den första versionen av den nya tjänsten har varit öppen för såväl skogsägare som fackmän i skogsbranschen sedan början av mars. Läs tipsen om hur du får ut det mesta av tjänsten.

Läs mer
Blogg

Vi frågar

Har du efter vintern sett skador i din skog?
Ja Nej

Resultatet på förra månadens fråga

Har du funderat på att skydda din skog?

Ja (80%)
Nej (20%)

Röster sammanlagt 5 st

Skogscentralen på Facebook

Se mer på Facebook