Kom ihåg bekämpningen av rotticka – 3 tips för skogsägare
Stubbehandling vid avverkning under den snöfria tiden förhindrar att rottickan sprids till nya skogsbestånd. Risken för rotticka ska beaktas även i unga skogar.

Stubbehandling rekommenderas vid röjning och avverkning av klenträd. Tills vidare finns det dock inga etablerade arbetssätt för stubbehandling i plantbestånd.
22.04.2025
Text och bilder: Henna Höglund
När våren kommer börjar avverkningsmaskinernas stubbehandlingsutrustning igen synas på stubbområden. Stubbehandling är en del av rutinerna vid avverkning under markens snöfria period. Därmed förebygger man rotröta hos gran samt tallens rotröta som orsakas av rotticka.
Aktiv bekämpning av rotticka förespråkas också i unga skogar för att skogarna ska förbli friska även under kommande åren. Det är inte svårt att bekämpa rottickan, men det kräver noggrannhet, struktur och långsiktighet.
1. Avtala om stubbehandling
Avverkaren ansvarar för stubbehandlingen. Lagen om bekämpning av skogsskador förpliktar om stubbehandling från början av maj till slutet av november, om växtperioden har börjat och temperaturen hålls på plussidan. Lövträdens stubbar behöver inte behandlas, eftersom rottickorna inte sprider sig till lövträden via stubbarna.
En tidig vår kan tidigarelägga behovet av stubbehandling särskilt i södra Finland. Se till att detta har beaktats när du avtalar om avverkning.
2. Byt trädslag vid behov
Rotröta yppar sig ofta i samband med avverkning, eftersom granar som drabbats av sjukdomen ofta utvändigt ser friska ut. Om man upptäcker rikligt med rotticka i skogen är det skäl att beakta detta i kommande arbeten. Då man upptäcker rotticka är det alltid en orsak att granska planen för skogsförnyelse på nytt. Byte av trädslag från gran eller tall till björk på lämpliga växtplatser är det effektivaste sättet att bryta smittan av rotticka och få skogen att återhämta sig. Kartläggning av områden med röta gör det också möjligt att delvis byta trädslag i skogsbestånden.
I första gallringen framkom områden som drabbats av rotröta i ett cirka 30-årigt skogsbestånd. Även tiotals år gammal rotticka framkommer ofta i samband med avverkning.
3. Fundera på tidpunkten för skogsvårdsarbetet
Varje stubbe är en möjlighet för rottickan. Sannolikheten för rottickans sporinfektion ökar när stubbarealen ökar, men smitta har också observerats i mindre bestånd.
I unga skogar utför man inte rutinmässig stubbehandling och det finns inte nödvändigtvis lämplig utrustning för detta. Utrustning för stubbehandling vid avverkning av klenträd blir småningom vanligare.
När man avverkar i unga skogar vid rätt tidpunkt kan man förhindra att rottickan sprids. Det rekommenderas att avverkning av klenträd och skogsröjning utförs under köldperioden i sådana skogar där man huvudsakligen avverkar barrträd.
Att minimera risken för rotticka är dock en dålig grund för att skjuta upp skogsvårdsarbetet, eftersom man genom vård av skogarnas växtskick stärker skogarnas motståndskraft mot skador i framtiden. Om träden som avlägsnas vid skötsel- och avverkningsarbeten i unga skogar i huvudsak är lövträd finns det obetydlig risk för att rottickan sprids.
Artikeln har skrivits inom projektet Hållbar skogsenergi i Södra Savolax, vars mål är att höja nivån på skötseln av unga skogar och främja tillgången till hållbart producerad skogsenergi i Södra Savolax.
Bekanta dig med identifiering och bekämpning av rotticka
- Handbok för identifiering och bekämpning av rotticka
- Webbkurs: Identifiering och bekämpning av rotticka
- Information om rotticka finns på Skogscentralens webbplats
- Läs mer om bekämpning av rotticka och skyldigheter.
Kommentera
Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat artikeln.