Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Släkten började odla julgranar för att behålla gården

Kurk gård finns i Kyrkslätt i Västra Nyland. En stor del av släkten bor ändå utomlands och gårdens framtid var oviss. Då kläckte de unga kusinerna idén – vi börjar odla julgranar så vi kan behålla gården i släktens ägo. Så skapades familjeföretaget med målet att odla julgranar av hög kvalitet, nära konsumenten och på ett hållbart sätt.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Henrik Nyman, Anja Mattson, Annika Mattson och Madeleine Nyman på julgransodlingen.

Henrik Nyman, Anja Mattson, Annika Mattson och Madeleine Nyman håller i trådarna för Kurk Fields & Forests som har 8 ägare och totalt 18 familjemedlemmar involverade i verksamheten.

17.12.2024

Text och bilder: Eva Ekholm

På gården växer nu cirka 12000 granar i långa rader intill golfbanan. Fyra hektar mark används till julgransodlingen. Resten av odlingsmarkerna är mångfalds- och viltåkrar. 

Aktiebolaget Kurk Fields & Forests ägs av ett tjugotal släktmedlemmar och många av dem bor utomlands. Julgransverksamheten startade år 2018 som ett sätt att fortsätta upprätthålla gården. Släkten vill hålla verksamheten så liten att man kan ha kvar gården men ändå klarar sig med den egna arbetsinsatsen. 

– Målet är att sälja några tusen granar per år, säger Madeleine Nyman, som är en av de fyra i släkten som styr verksamheten. 

Kunderna vet vad de vill ha 

Kurk Fields & Forests säljer julgranar främst i sin webbutik och i form av gårdsförsäljning och på basarer. Dessutom samarbetar företaget med klasser, idrottsklubbar och föreningar för att stöda barn och ungas verksamhet. Ungdomarna får en andel av försäljningen när de säljer granar. 

En gran är ungefär tio år gammal när den blir julgran. Eftersom julgransodlingen på Kurk gård startade för sex år sedan har försäljningen hittills gått ut på att testa sig fram småskaligt. 

De granar som köpts i webbutiken levereras hem till kunden, om kunden så vill. En del köper julgran via nätet och hämtar den sedan från gården. Det finns också familjer som vill inte vill köpa en gran på nätet med hemleverans utan som själva vill välja bland granarna. Ofta är det en pappa med en tydlig vision om hur granen ska se ut som kommer med sina barn. 

– Vi säljer julstämning och julglädje, inte bara julgranar. Folk vill gärna träffa oss och prata en stund på olika evenemang. Våra kunder är miljömedvetna och ställer frågor till exempel om granarnas kolavtryck, säger Madeleine Nyman. 
 

En sjuk gran som har fått en brunaktig färg.

Den här granen har antagligen drabbats av en sjukdom som har gjort den lite brunaktig, men den kommer sannolikt att återhämta sig. 


Det finns också kunder som frågar efter ”skogsgran”, alltså en gran som inte alls är klippt. Dessutom finns det en efterfrågan på minijulgranar, som passar i riktigt trånga hem. 

– Julgranarna har över lag blivit både smalare och kortare med åren, antagligen för att folk bor i mindre hem. Tidigare var den typiska julgranen över 2 meter hög. Nu vill folk ha en gran som är 1,7–1,8 meter, säger Anja och Annika Mattson, båda aktiva i företaget. 

I en höghuslägenhet är det också ett projekt att bli av med granen när julen är förbi. 

– Vi har bollat kring att utvidga servicen så vi också plockar upp granen efter julen. Det innebär mycket jobb men efterfrågan finns, säger Henrik Nyman som till vardags är studerande men som hjälper till i företaget. 


 

Madeleine Nyman på julgransodlingen.

Madeleine Nyman är med i Joulupuuseuras styrelse och delar gärna med sig om allt hon vet om julgransodling. Hon har haft stor hjälp av sin julgransodlingsmentor. 
 

Hårt arbete utan garantier 

Minst 70 procent av de granar som planteras på gården blir julgranar. Resten förloras till hjortar, sorkar, sjukdomar eller skadeinsekter. Däremot äter älgar helst inte granar. Hittills har inga mänskliga grantjuvar heller varit framme på Kurk gård. 

– Många typiska gransjukdomar kan ”hoppa över” från skogen till odlingarna på åkern. Men också om granen blir skadad och inte kan användas som julgran så kan man ofta använda någon del av den för att till exempel laga kransar eller annat pynt, säger Madeleine Nyman. 

De granar som växer på Kurk gård kommer som plantor från Sverige. De ska ha rätt proveniens och genetik för att klara sig. Speciellt unga, nyplanterade granar är känsliga för torka. 

– Vi använder inga kemikalier. Gräset runt granarna ska klippas 3–4 gånger per sommar och så ska granarna börja formklippas när de är cirka fyra år gamla. Under de följande åren klipps granarna så att de håller sin form, säger Madeleine. 

Julgransodling kräver mycket kunnande. Madeleine Nyman ser ett stort värde i att dela med sig av kunskap och tips till andra i branschen. Madeleine är medlem i julgranssällskapet Joulupuuseuras styrelse och är också mentor för andra julgransodlare. Själv har hon haft mycket hjälp av sin egen mentor. I boken Joulupuukirja finns också allting man behöver veta nedskrivet.
 

En gran med tre toppar som en hjort har smakat på. 

Det syns både hjortspår och avföring på marken bland granarna på Kurk gård. Den här granen har en hjort smakat på så att granen har delat sig i tre toppar. 

Ljus framtid i sikte 

Joulupuuseura har idag cirka 200 medlemmar. Branschens framtidsutsikter ser bra ut – det odlas för lite granar i Finland. Alla granar som odlas går åt och efterfrågan bara ökar. Också den här julen reses över en miljon i Finland odlade julgranar i de finländska hemmen. En del hushåll föredrar plastgran och en del väljer att köpa en importerad gran. 

De riktigt stora julgransodlingarna finns i länder som Danmark, Sverige, Tyskland och Nederländerna. En importerad gran kan ändå ha fällts redan i oktober eller november och håller sig då inte fin lika länge som en inhemsk gran. En julgran av bra kvalitet kan vara fin inomhus i två månader. 

– Julgranen ska fällas sent som möjligt, helst en vecka före den tas in. Den ska sedan vattnas enligt behov, i praktiken betyder det dagligen. Granen ska också tas in stegvis, först ska den få värma upp till exempel på en inglasad balkong, säger Madeleine och Henrik. 

Om granen börjar barra är den förlorad, då finns inget man kan göra för att rädda den. 

Människor på vintern på en julmarknad. I förgrunden syns Kurk Fields & Forets julgranar och brinnande facklor.

Kurk Fields & Forests säljer sina julgranar bland annat på julbasarer. Kunderna vill ofta njuta av julstämningen, prata en stund och höra om granarnas bakgrund. Bild: Madeleine Nyman

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat artikeln.

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.